شو في؟
الرئـيـسيّّة
شو في؟

تعاون مُشترك بين وزارة الصحّة ومشروع ‘روّاد‘ التعليم العالي يُشجّع انخراط الشبان العرب في المهن الصحيّة
שיתוף פעולה משותף בין משרד הבריאות לפרויקט 'חלוצים' להשכלה גבוהה מעודד מעורבות של בני נוער ערבים במקצועות הבריאות
عُقد مؤخّرًا لقاء عمل خاص جمع بين وزارة الصحّة ومشروع “روّاد” لإتاحة التعليم العالي في المجتمع العربي. كان هدف اللقاء تشجيع انخراط الشبان في مهن صحيّة في إسرائيل واستعراض الفُرص القائمة في هذا المجال إضافة إلى استعراض مسارات الدراسة والمِنح الخاصة بكل مسار.


לאחרונה התקיימה פגישת עבודה מיוחדת בין משרד הבריאות לפרויקט “רואד” להגשת השכלה גבוהה בקהילה הערבית. מטרת המפגש הייתה לעודד צעירים לעסוק במקצועות הבריאות בישראל ולבחון את ההזדמנויות הקיימות בתחום זה, בנוסף לבחינת מסלולי הלימוד והמלגות לכל מסלול.
מהנתונים עולה כי שליש מהסטודנטים הערבים באוניברסיטאות לומדים מחוץ לישראל, ורובם עוסקים במקצועות הבריאות. אחוז הערבים הלומדים בחו”ל עלה באופן דרמטי מאז 2012, ל-66%. הסיבה העיקרית לתופעה היא חוסר האיזון בין הרצון של צעירים ערבים רבים ללמוד מקצועות בריאות לבין ההיצע המצומצם של מקומות לימוד בתחומים אלו בתוך ישראל.
הפער בולט במיוחד במקצועות הרפואה והבריאות. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בעוד מחצית מהמועמדים הערבים מתקבלים ללימודים אקדמיים, רק 37% מהמועמדים ללימודי עוזר רפואי ורק 23% מהמועמדים ללימודי רפואה מתקבלים ללימודים.
ראוי לציין שלמרות ההגבלות על לימוד מקצועות הבריאות בישראל, מערכת הבריאות עצמה נשענת במידה רבה על סטודנטים הלומדים בחו”ל. בין השנים 2010-2018, מתוך סך של 57,000 היתרי עבודה במקצועות הבריאות, ניתנו כ-17,000 לבוגרי מוסדות חינוך בחו”ל, 70% מהם ערבים ו-30% יהודים.
על רקע זה קיימו משרד הבריאות ופרויקט החלוצים לנגישות להשכלה גבוהה בחברה הערבית, המזוהה עם עמותת אלומה, מפגש מיוחד לעידוד צעירים מהחברה הערבית לעסוק במקצועות הקשורים לשירותי בריאות. המפגש חשף את ההזדמנויות והאתגרים בענף זה והציג את הדרכים והמענקים שיכולים לסייע לצעירים אלו להשתלב בחינוך ובמקצועות איכותיים.
בפגישה, בה השתתפו מספר פרופסורים בכירים מבית החולים איכילוב, מרצים בכירים מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ובכירים במשרד הבריאות, דנו במכשולים למעורבות האוכלוסייה הערבית בהשכלה הגבוהה. במפגש הוצגו, בין היתר, נתונים וסטטיסטיקות מהמקור העיקרי והאמין שלהם על צעירים ערבים הלומדים בארץ ובחו”ל, על מגמות בתחום, הפוטנציאל של הצעירים הערבים וההזדמנויות העומדות בפניהם, על היצע וביקוש בנושא משאבי אנוש בתחום ותכניות עתידיות של משרד הבריאות.
המפגש הינו חלק מתהליך חשיבה ותכנית פעולה משותפת לפרויקט “רואד” ומשרד הבריאות, במטרה להשפיע על הדור הצעיר בנקודת תורפה בקבלת החלטות בנוגע לעיסוק במקצועות הרפואה ולהתקדם לתפקידים בכירים.
פרויקט “רואד” של עמותת אלומה פותח את דלתות האקדמיה הישראלית בפני אלפי צעירים ערבים, דרוזים, צ’רקסים ובדואים. מטרתו לפתח הדרכה אקדמית ללימודי תואר שני ולטפל במכשולים החל מהתיכון ועד לעיסוק איכותי באקדמיה, לצמצם נשירה, לקצר את משך הלימודים ולאפשר להם לעבור בקלות בין מקצועות הלימוד.
נגהם אבו חרפה סמארה, מנהל רואד, אמר: “אנו שמחים לשתף פעולה עם משרד הבריאות במטרה לקדם את מעורבותם של צעירים מהקהילה הערבית במקצועות הבריאות שיתוף פעולה זה מהווה צעד רציני במימוש החזון של פרויקט רואד, שהוא שלצעירים מכל המגזרים בישראל יש את שוויון ההזדמנויות שלהם לממש את הפוטנציאל שלהם ולקדם את התמיכה שלהם לימודים וברכישת קריירה בתחום זה”.
מילה ג’ליטון, מנהלת אגף סיעוד (בוגרי תכניות הכשרה בחו”ל) במשרד הבריאות, אמרה: “מקצוע האחיות הוא מקצוע אצילי המשלב רוח ומקצועיות, באמצעותו ניתן לשנות ולהציל חיים של אחרים, ולהתפתח ולהתפרנס בכבוד לבוא למקצוע חייך, למקצוע שהוא כל החיים”.
אלכסיי בלינסקי, מנהל אחראי באגף לתכנון משאבי אנוש במשרד הבריאות, אמר: “מערכת הבריאות היא דוגמה לדו-קיום, למרות שחלק גדול יחסית מהרופאים בישראל מגיעים מהקהילה הערבית, יש פוטנציאל נוסף לצעירים ולצעירים ערבים לעסוק בעולם הרפואה בישראל”.
טלי ניצן ביטון, מנהלת המחלקה לתכנון משאבי אנוש במקצועות הבריאות, באגף לתכנון אסטרטגי כלכלי במשרד הבריאות, אמרה: “אנו מאמינים שבזכות החשיפה המוגברת של צעירים וצעירות מהקהילה הערבית לצרכים ההולכים וגדלים של מקצועות אלו ותרומתם לשיפור שירותי הבריאות בקהילה הערבית, נוכל למשוך את הסטודנטים הטובים ביותר ללימודים ולעבודה במקצועות ובבריאות הערבים של כל האזרחים בישראל”.
דר. נור עבד אל האדי שחברי, ראש צוות יישום תכנית הבריאות בקהילה הערבית: משאבי האנוש מהקהילה הערבית הם אבן יסוד בבניית אמון בין מערכת הבריאות לקהילה הערבית. עידוד צעירים ערבים מהקהילה הערבית ללימודי מקצועות הרפואה יסייע לסוכנות לספק שירותים טובים יותר למטופלים מבחינה תרבותית וחברתית, דבר שיבוא לידי ביטוי בשיפור באיכות שירותי הבריאות ובנגישותם”.
נג’יב עומריה, כלכלן במשרד האוצר, אמר: “רכישת השכלה היא כלי לצמצום פערים חברתיים, יצירת שוויון הזדמנויות וקידום ההיררכיה החברתית במשק עבור החברה הערבית, חשוב במיוחד עבור צעירים ערבים לעסוק במעגל הכלכלי והעבודה”.